HRM’er Kim van Alphen deelt in haar maandelijkse blog hoe ze verdieping aanbrengt in haar vak. Dit jaar richt ze zich op talentontwikkeling in tijden van een krappe arbeidsmarkt. In deze blog meer over het stimuleren van opleiden en ontwikkelen met het STAP-budget.
Mijn vorige blog eindigde ik met de uitbarsting van de teamleider tijdens een overleg over DISC en thuiswerken. Ik zette het overleg stil en belde de teamleider. Die was inmiddels weer een beetje gekalmeerd, maar nog steeds wel wat van de kaart. Ik vroeg wat er precies gebeurde tijdens het overleg en hij vertelde dat hij het gevoel had dat alle aandacht naar de medewerkers uitging, maar dat er tijdens de hele coronaperiode nauwelijks geïnformeerd was hoe het met hém ging. Of hij daar gelijk in heeft, laat ik in het midden want dit is zijn gevoel en daar wil ik niet aankomen.
We hebben besproken waar hij tegenaan loopt en wat hij anders zou kunnen doen en wat hij daarbij nodig heeft. Sowieso loopt hij enorm aan tegen het leidinggeven op afstand. Hij is teamleider geworden om sámen met het team te bouwen, doelen te bereiken en samen te ontwikkelen. En dat is op afstand volgens hem bijna onhaalbaar. Hij is het contact kwijt, heeft het gevoel stil te staan met zijn team en alleen te werken aan het nodige. Ook privé loopt hij net als iedereen tegen de belemmeringen aan van corona.
We hebben zeker een halfuur met elkaar gesproken en afgesproken dat we dat tweewekelijks zullen doen. En ik ga bij de andere teamleiders na of zij die behoefte ook hebben.
Het STAP-budget dilemma
Het gesprek met de teamleider en zijn behoefte aan groei en ontwikkeling voor zijn team en hemzelf is een mooie brug naar het thema van deze maand: de nieuwe STAP-regeling van de overheid. Iedereen vanaf 18 jaar krijgt per 1 maart de mogelijkheid om met een budget van € 1.000 een opleiding te volgen. Op de site van IMK Opleidingen vond ik een heldere uitleg over het STAP-budget en een praktisch stappenplan. Dat is handig om achter de hand te hebben, want ik wil onze medewerkers zoveel mogelijk stimuleren om van deze regeling gebruik te maken.
Het levert tegelijkertijd een dilemma op. Het STAP-budget is een persoonlijk budget dat elke burger kan aanvragen voor een training. Deze mogelijkheid wil ik onze medewerkers niet onthouden, maar ik wil ook voorkomen dat ze denken dat het een besparing is op het bedrijfsopleidingsbudget. Dus hoe pak ik dat aan?
Focus op de voordelen
Ik bedenk dat ik het beste kan starten vanuit de medewerker. Wat is hun belevingswereld? Het valt mij al langer op dat best veel collega’s het als iets negatiefs zien wanneer ze een training aangeboden krijgen. Ze denken dat ze niet goed genoeg zijn in hun werk, ervaren het als kritiek of zijn bang dat ze anders geen goede beoordeling krijgen. Terwijl jezelf ontwikkelen natuurlijk vooral veel voordelen biedt. Je raakt geïnspireerd, je leert en hoort nieuwe dingen, je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, je doet nieuwe kennis op, je komt nieuwe mensen tegen, je doet nieuwe inzichten op en zo kan ik nog wel even doorgaan. En zeker nu, in deze coronaperiode, kan het volgen van een training een fijne manier zijn om even los te komen van het negatieve, de sleur en juist weer even uit je dagelijkse werk te stappen.
En het mooie van het STAP-budget is dat je een opleiding volgt omdat je jezelf wilt ontwikkelen, niet omdat wij dat als werkgever graag willen. Natuurlijk willen we helpen daar richting aan te geven, maar we verplichten het niet. Tenzij er natuurlijk vaardigheidstrainingen zijn die je moet volgen of in het geval van een (her)certificering. Maar verder gaat het er vooral om dat de medewerker de gelegenheid krijgt om zichzelf te ontwikkelen en daarin willen we zoveel mogelijk faciliteren. En de STAP-regeling helpt daarbij.
Intern promoten
Samen met mijn collega die veel rondom interne en externe communicatie oppakt, heb ik een interne mailing gemaakt, waarin we focussen op wat opleiden en ontwikkelen je oplevert. En ik ben aangeschoven bij teamoverleggen om te vertellen over de mogelijkheden van de STAP-regeling en daarbij aangeboden dat ze bij mij kunnen aankloppen om te kijken wat goed zou passen. En benadrukt dat dit losstaat van ons eigen opleidingsbudget. Zelfontplooiing staat bij STAP echt voorop en dat wil ik benadrukken.
Ik ben benieuwd, hoe ervaren jullie de STAP-regeling? Stimuleren jullie het gebruik ervan of laten jullie dit helemaal over aan de medewerker zelf?
Groeten
Kim van Alphen
HRM-adviseur
Ps. Volg je me al op LinkedIn?